cosmea

cosmea

KLIK op een foto om hem groter te bekijken.

KLIK op een foto om hem groter te bekijken.

maandag 5 juni 2017

Hedera Helix, oftewel klimop!

Hedera Helix

oftwel Klimop…wie kent het niet?

Klimop is een makkelijke plant. Hij groeit in veel tuinen en je hebt er eigenlijk geen omkijken naar.
Maar het is meer dan alleen een mooie klimmer in je tuin; wist je dat je er bijvoorbeeld ook afwasmiddel en een fijne (anti-cellulitis) zalf mee kunt maken?

De bladeren hebben namelijk een stimulerende werking op de doorbloeding. Het werkt bloedvat verwijdend en bloedsomloop bevorderend. Ideaal dus op plekken waar de doorbloeding een steuntje kan krijgen zoals bij cellulitis.

In klimop zitten veel flavonolglycosiden, etherische oliën en saponinen. Saponinen worden ook wel zeepstoffen genoemd; het zijn schoonmakende, antibacteriële en schimmelwerende stoffen; dat is de reden dat klimop veel voor uitwendig gebruik wordt ingezet. Saponinen kunnen ook helpen om het ongemak en irritatie van psoriasis, eczema, acne en ander huidgerelateerde aandoeningen te verlichten.
Door saponinen in klimop bestrijdt deze plant bacteriën, schimmels en parasieten. Verder is het pijnstillend voor oppervlakkige zenuwen en werkt klimop ontzwellend. Looistoffen in de klimop zorgen voor een samentrekkend effect wat goed is voor wondheling; bovendien stimuleert deze plant de vorming van een nieuwe huid.

Geschiedenis
Klimop is de enige Midden-Europese liaan, die van oudsher gekweekt wordt en als geneeskrachtige plant wordt gebruikt. 'Hedera' komt uit het Grieks en is afkomstig van het oud-Indische ghedh (omknellen) of het Germaanse 'iwe'('ivy'-eeuwig): een toespeling op de groenblijvende bladeren. Of mogelijk is de naam hedera Keltisch van oorsprong waar het 'touw' betekende. Lianen worden bij natuurvolken vaak gebruikt als touw. De Nederlandse naam 'klimop' spreekt voor zich.
De Egyptenaren zagen de klimop als heilige plant van de god Osiris. In het oude Griekenland was hij opgedragen aan Dionysos, de god van de wijn. Men bond een krans om het hoofd om niet dronken te worden. Bij de Germanen was de klimop gewijd aan de god Thor. Vele mythologische goden en godinnen droegen een kroon van klimop. 

Symbolisch
Symbolisch staat klimop voor trouw (het is een sterk hechtende plant) en eeuwigheid (altijd groenblijvend / evergreen). Daardoor is het zowel een symbool voor geluk als een bruid klimop draagt, als een symbool van onsterfelijkheid als graftak.
Ook staat de klimop voor bescherming als bewaker van het huis waarlangs het opgroeit. Daarnaast is klimop een toegang naar de andere wereld en wordt geassocieerd met fairies en de maan.

 

Zelf afwasmiddel maken:

 • Pluk ongeveer 50 gram Klimop bladeren.
 • Maak ze schoon en doe ze in één liter water.
 • Mix dit in een blender of met een staafmxer, giet het mengsel in een pan en kook het zachtjes (ongeveer 2 minuten).
 • Laat het afkoelen en zeef het door een vergiet en vervolgens door een fijnere zeef zodat je een schone vloeistof overhoudt.
 • Mix dit met 100 ml appelazijn en doe het in een schone fles om te bewaren.
 • Dit afwasmiddel schuimt niet maar ontvet als de beste!
 • Het is ongeveer een maand houdbaar.

Zalf van Klimop zelf maken:

 • Leeg en schoon glazen potjevul deze met kleingeknipte schone klimopbladeren
 • vul het potje verder op met olijf- of zonnebloemolie
  (de bladeren moeten helemaal onder de olie staan)
 • laat dit potje minstens 3 weken staan op een warme en zonnige plek zoals de vensterbank.
 • Schud de pot af en toe.
 • Giet de olie door een zeef om de bladeren eruit te halen.
 • Giet vervolgens de olie door een fijne zeef of lege theezak om de olie nog schoner te krijgen.
 • Verwarm de olie “ah bain marie” en voeg er bijenwas aan toe, beetje bij beetje en laat het tussendoor afkoelen zodat je kun zien hoe dik je zalf wordt, is je zalf nog te dun? Warm het geheel dan nog eens op en voeg wat extra bijenwas toe. Herhaal dit totdat je tevreden bent over de dikte van je zalf.
 • Voeg wat geurolie (optioneel) toe aan het geheel voor een lekkere geur in je zalf.
 • Giet het in schone potjes en laat het afkoelen, doe het deksel erop als het geheel is afgekoeld.
 • De zalf is ongeveer een jaar houdbaar.

Met Klimop kun je nog veel meer...Google het maar eens en ga zelf op ontdekkingsreis!

Zalfjes koelen af in de potjes...


1 opmerking:

Nieske's fotosite zei

Wat leuk om te weten!!
zal het ook eens proberen, bedankt voor het delen

groet Nieske