cosmea

cosmea

KLIK op een foto om hem groter te bekijken.

KLIK op een foto om hem groter te bekijken.

donderdag 4 augustus 2016

Lavendel

Lavendel is een cadeautje uit eigen tuin. 

Lavendelbloemen zijn zenuw-kalmerend, verzachtend, opbeurend en brengen je humeur weer in balans. Verder werkt het ook ontsmettend, bacteriologisch en pijnstillend.

Lavendel is de perfecte natuurlijke remedie om je zenuwen te kalmeren.
Voeg voor een goede nachtrust enkele druppeltjes lavendelolie toe aan je badwater. Wat je ook kan doen is je slapen en polsen besprenkelen en stress verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Masseer je slapen met een paar druppeltjes lavendelolie om je hoofdpijn te verlichten.
Heb je problemen met slapen? Druppel dan lavendelolie op je lakens of leg een zakje met lavendelzaadjes onder je hoofdkussen. Dat garandeert een diepe slaap.
Lavendel drogen:
Als je de geur van lavendel langer wilt behouden moet je de takjes drogen. Je kunt lavendel drogen in bosjes of als losse bloemen. Een bosje kun je gebruiken in bijvoorbeeld droogboeketten en losse bloemen zijn ideaal voor geurzakjes.

1. Vooral het tijdstip van oogsten in belangrijk. De bloemen moeten rijp zijn, maar niet zo rijp dat ze al van de plant afvallen. Als de plant net in bloei komt, dan is hij op zijn best. Oogst je te vroeg dan zullen ze minder geuren.
2. Oogst de lavendel op een zonnige en droge dag, in de ochtend of tegen de avond.
3. Knip de stengels op een redelijke lengte af en maak er bosjes van. Bind deze bosjes met een touwtje bij elkaar.
4. Hang de bosjes vervolgens op een plek met voldoende luchtcirculatie. Tijdens het drogen kunnen de touwtjes los gaan zitten, dus controleer dit af en toe.
5. Als je alleen de bloemen nodig hebt, dan kun je deze afknippen en gewoon op een schaal laten drogen.


Geurzakjes Als je dol bent op de lavendelgeur kun je zelf geurzakjes maken. Om dat te doen moet je de lavendelbloemen eerst drogen. Het maken van een geurzakje is verder vrij makkelijk. Je kunt de zakjes zelf in elkaar naaien, maar er zijn ook op veel plekken kleine stoffen cadeauzakjes te koop. Vul deze met de gedroogde bloemetjes en knoop dicht met een touwtje of naai ze dicht met en lintje ertussen zodat je de zakjes ook kan ophangen. Deze zakjes zorgen in de kledingkast of op het toilet voor een heerlijk frisse geur.


Lavendelolie Lavendelolie is verzorgend, ontspannend en werkt kalmerend. De olie kan gebruikt worden op het lichaam of in bad. Ook kan je het als ingredient gebruiken om creme te maken. Je hebt hiervoor gedroogde lavendelbloemen een plantaardige olie van goede kwaliteit (bijvoorbeeld olijfolie extra vierge of biologische zonnebloem olie) nodig.

Zo maak je het:

  • Doe de lavendelbloemen samen met de olie in een pot en schud goed. Zorg dat de pot ¾ gevuld is met bloemen en dat alles onder de olie staat om schimmelen te voorkomen.
  • De eerste paar dagen zullen de bloemen omhoog kruipen, als ze verzadigd zijn zakken ze in het potje naar beneden; kijk daarom tot die tijd elke dag even of ze nog onder de olie staan, roer even en zet weer weg.
  • Laat het minimaal drie weken trekken in de zon. Hoe langer je het mengsel laat trekken, hoe intenser de geur.
  • Giet het mengsel door een fijn filter in een schoon flesje (het liefst met donker glas). Knijp het filter goed uit.
    (ik gebruik zelf lege theezakjes, dat werkt prima en maakt de olie heel schoon)

  • Je lavendelolie is klaar voor gebruik!

Wil je liever zalf maken? Volg dan dit recept:
100 ml Lavendel-olie
12 gram bijenwas
schoon bakje/potje
1. verwarm de olie in een pannetje au-bain-marie..
2. Voeg hieraan de bijenwas toe en warm het langzaam op.
3. Wanneer de bijenwas gesmolten is, schenk je de vloeibare zalf in het potje.
4. Laat de zalf afkoelen. De zalf is dan klaar voor gebruik.
Of:
De bijenwas in een pan au-bain-marie verwarmen tot het smelt. Als de bijenwas gesmolten is de kruidenolie al roerend toevoegen. Als er een mooie gelijkmatige vetmassa is ontstaan, de pan uit het waterbad nemen. Nog even goed roeren. Dan een uur laten rusten, nogmaals doorroeren en m.b.v. Een spatel in kleine potjes doen.

Goed gesloten is de zalf ongeveer een jaar houdbaar. 

 

Geen opmerkingen: