cosmea

cosmea

KLIK op een foto om hem groter te bekijken.

KLIK op een foto om hem groter te bekijken.

woensdag 6 juli 2016

De smalle Weegbree ..... en zelf zalf maken...


Smalle Weegbree Plantago lanceolata


foto: de aar van de smalle weegbree met bloempjes...

Dit “onkruid” is één van de meest krachtige geneesmiddelen van de natuur!
Weegbree staat bekend als een hardnekkig onkruid dat opkomt in tuinen, gazons en zelfs in scheuren en tussen de tegels en straatstenen. Het is een kruid dat iedereen kent; het volgt de mensen op hun weg en is ieder tot nut die de moeite neemt aandacht te schenken aan deze bescheiden weldoener. Al honderden jaren lang wordt weegbree gebruikt als een van de meest krachtige geneesmiddelen van de natuur en om zeer goede redenen.

Weegbree kan er ongelooflijk goed tegen als er op getrapt wordt, het staat vaak langs de weg (wegbree dus) en dankt zijn ontstaan aan de cultivatie van de grond door mensen. Het plantje verscheen “pas” 4000 jaar geleden op aarde.
De oorspronkelijke bevolking van Noord-Amerika noemden de weegbree 'voetstap van de witte man' omdat kolonisten de kleverige zaden aan hun schoenen, paarden en wagens mee hadden genomen uit Europa.
De Latijnse naam van Weegbree is Plantago en dit betekent "voetzool". Deze naam hebben ze de plant gegeven, omdat het brede blad van de Grote Weegbree lijkt op een voetafdruk en omdat het kleverige zaad zich verspreidt doordat men eroverheen loopt. Ook werd het blad van de Weegbree vroeger gebruikt om in primitief schoeisel te leggen voor een beter comfort van de voeten.

Toepassing huid
Smalle Weegbree is een veilig toe te passen kruid, ook voor kinderen en ouderen.
Het is een zeer goed wondkruid (ook bij snij- en steekwonden). Het is bloedstelpend en desinfecterend, dus ook van nut bij kleine zweertjes. Uitwendig kan men gekneusde verse bladeren als een kompres op wonden plaatsen, maar ook een doek gedrenkt in weegbreethee of verdunde tinctuur werkt zeer goed als kompres.
Zeer bekend is de werking van Smalle Weegbree bij Brandnetelprikken: wrijf snel met het gekneusde Weegbreeblad over de pijnlijke plekken en de pijn en jeuk zijn verdwenen. Net zo goed werkt het bij insectenbeten, dan kan men ook de eerder genoemde kompressen toepassen.
Weegbreezalf is een fantastisch middel tegen huidbeschadiging, insectenbeten en brandnetelsteken. Het verzorgt beschadiging van de huid als gevolg van vallen,schaven, steken van insecten, kwallen, brandnetels, snijden met een mes en andere wondjes aan de huid. Het verhoogt de weerstand tegen ongunstige bacterieën en schimmels op de huid. Het is bloedzuiverend en huidzuiverend bij ernstige vervuiling. Bovendien maakt deze zalf de huis heerlijk zacht.

Hier volgt een recept om zelf Weegbreezalf te maken:

Eerst maak je Weegbree-olie
Benodigdheden:
– schoon glazen potje met deksel (minimaal 200 ml)
– jonge weegbreebladeren (voldoende om 3/4 deel van de pot mee te vullen)
– biologische olijfolie of zonnebloemolie (voldoende om de pot tot de rand mee te vullen)
Aan de slag:
1. Eerst zoek je de smalbladige weegbree (Plantago lanceolata).
Deze is overal in Europa te vinden, zelfs tussen de straatstenen.
Probeer wel een plant te vinden die zo min mogelijk last heeft gehad van uitlaatgassen en/of andere verontreinigingen. Oogst jonge, verse en mooie bladeren van de bloeiende plant.
2. Knip ze in kleine stukjes en vul het glazen potje tot 3/4 deel hiermee.
3. Giet de olie er overheen en zorg dat alle weegbreebladeren bedekt zijn met olie.
4. Sluit de pot af met een deksel.
5. Plaats de pot op een warme plek in de zon; op de vensterbank of buiten. Laat de pot minimaal 3 weken staan. Af en toe schudden of omroeren met een schone spatel o.i.d.
6. Na 3 weken zeef je de olie door een fijn vergiet en is de weegbree olie klaar.

Dan maak je Weegbree-zalf:
100 ml weegbree-olie
12 gram bijenwas
schoon bakje/potje
1. verwarm de weegbree-olie in een pannetje au-bain-marie..
2. Voeg hieraan de bijenwas toe en warm het langzaam op.
3. Wanneer de bijenwas gesmolten is, schenk je de vloeibare zalf in het potje.
4. Laat de zalf afkoelen. De zalf is dan klaar voor gebruik.
Of:
De bijenwas in een pan au-bain-marie verwarmen tot het smelt. Als de bijenwas gesmolten is de kruidenolie al roerend toevoegen. Als er een mooie gelijkmatige vetmassa is ontstaan, de pan uit het waterbad nemen. Nog even goed roeren. Dan een uur laten rusten, nogmaals doorroeren en m.b.v. Een spatel in kleine potjes doen.

Goed gesloten is de zalf ongeveer een jaar houdbaar.Geen opmerkingen: