lente

lente

KLIK op een foto om hem groter te bekijken.

KLIK op een foto om hem groter te bekijken.

zaterdag 30 juli 2016

St. Janskruid, olie en zalf ....

St. Janskruid (Hypericum perforatum)

Sint Janskruid heeft gele bloemen in de vorm van een ster. Ze gaan open rond 24 juni, de feestdag van Sint Jan, genoemd naar Johannes de Doper. De rode kleurstof die uit de bloemen komt verwijst naar het bloed van Sint Jan, die onthoofd werd.
Het Sint Janskruid is een bekend middel uit de volksgeneeskunde en wordt tegenwoordig nog voorgeschreven bij depressiviteit. Het brengt het zonnetje weer in iemands leven terug.
Van de gele bloemen wordt Sint-Jansolie, ook wel Johannesolie genoemd, gemaakt.

Het Sint-Janskruid groeit in heel Europa, en je kunt het vinden in wegbermen, braakliggende akkers, langs spoorlijnen en natuurlijk gewoon in de tuin.

Als je er niet helemaal zeker van bent of je de juiste plant hebt gevonden dan kun je een blaadje tegen het licht houden. De Latijnse naam van de plant is namelijk Hypericum perforatum en perforatum wil zeggen: doorboord. Als je zo´n blaadje tegen het licht houdt, zie je inderdaad allemaal kleine gaatjes, de oliekliertjes. Je kan ook een bloemetje fijnwrijven tussen je vingers. Vaak zal er dan een rood/paarse verkleuring te zien zijn.

Waar kan je deze olie voor gebruiken?
Uitwendig:
-Zonnebrand
-Snij- en schaafwonden, brandwonden
(natuurlijk alleen die voor zelfbehandeling in aanmerking komen)
-Als massageolie bij winter handen en -voeten
-Tepelkloven
-Spier- en reumatische pijnen alsook ischiaspijn
-Kneuzingen
-Sportblessures en verrekkingen
-Bij oorpijn, een paar keer per dag een druppel op lichaamstemperatuur in het oor
-Pijnlijke littekens na een operatie
-Gordelroos
–Verwijderen van splinters
Sint-Jansolie heeft een verwarmende werking en stimuleert de bloedsomloop. Het is een zeer goede massageolie bij spierpijn, spit, verharde spieren en pijn in de nek. Maar ook voor allerlei gewrichtsaandoeningen als reuma, artritis en jicht kan het verwarmend en daarom pijnstillend werken, denk in dit verband ook aan RSI-klachten. Ook bij winterhanden - en voeten en doorbloedingproblemen van handen en voeten veroorzaakt door diabetes.

Let er wel op dat deze olie lichtgevoelig maakt, dus niet gebruiken vlak voor een zonnebad. Als u het na het zonnen de olie gebruikt bij een zonnebrand, reinig dan altijd zeer grondig de huid voordat u opnieuw de zon opzoekt.

Hier volgt een recept om zelf Sint Janskruid Olie te maken:
Benodigdheden:
– schoon glazen potje met deksel (minimaal 200 ml)
– St. Janskruid bloemblaadjes ..voldoende om ruim 3/4 deel van de pot mee te vullen!
– biologische olijfolie of zonnebloemolie (voldoende om de pot tot de rand mee te vullen)

Aan de slag:
  1. Pluk de bloemen op een moment dat ze zo droog mogelijk zijn, liefst tussen 12:00 en 15:00 `s middags in de volle zon. Ongeopende knopjes mogen ook mee.
  2. Giet de olie er overheen en zorg dat alle bloemen bedekt zijn met olie omdat z eanders kunnen gaan schimmelen.
  3. Sluit de pot af met een deksel of een doek.
  4. Plaats de pot op een warme plek in de zon; op de vensterbank of buiten. Laat de pot minimaal 3 weken staan. Af en toe schudden of omroeren met een schone spatel o.i.d.
  5. Bij zonnig kun je ze zelfs even buiten zetten, zodat er maar een dun laagje glas zit tussen de zon en je olie. Zonder zonnewarmte wordt de olie namelijk niet echt rood! Na een aantal dagen is er weer wat ruimte in je potje gekomen en kun je er nieuwe bloemen bij in doen om zo een nog krachtiger olie te krijgen.
  6. De kleur van de olie zal in een paar weken veranderen van geel naar rood.
  7. Na minstens 3 weken zeef je de olie door een fijn vergiet/kaasdoek/zeefje en is de olie klaar.
    Ik zeef het zelf door een leeg theezakje; die is nl heel fijn zodat de olie mooi schoon is.
    zie de foto's onderaan deze blog...

    Koel en donker bewaard is deze olie een jaar houdbaar.

    Omdat olie niet altijd handig is kan je met deze olie ook St. Jans-zalf maken:
    100 ml St. Jans-olie
    12 gram bijenwas
    schoon bakje/potje
    1. verwarm de olie in een pannetje au-bain-marie..
    2. Voeg hieraan de bijenwas toe en warm het langzaam op.
    3. Wanneer de bijenwas gesmolten is, schenk je de vloeibare zalf in het potje.
    4. Laat de zalf afkoelen. De zalf is dan klaar voor gebruik.
    Of:
    De bijenwas in een pan au-bain-marie verwarmen tot het smelt. Als de bijenwas gesmolten is de kruidenolie al roerend toevoegen. Als er een mooie gelijkmatige vetmassa is ontstaan, de pan uit het waterbad nemen. Nog even goed roeren. Dan een uur laten rusten, nogmaals doorroeren en m.b.v. Een spatel in kleine potjes doen.

    Goed gesloten is de zalf ongeveer een jaar houdbaar.




maandag 11 juli 2016

Goudsbloemzalf

Goudsbloem oftewel Calendula officinalis

 
Goudsbloem is een van de veelzijdigste kruiden. Calendula officinalis is populair als vrolijke tuinbloem, om zijn cosmetische en culinaire toepassingen, als verfplant en vanwege zijn vele geneeskrachtige eigenschappen. 

Omdat deze eenjarige plant het hele jaar door schijnt te bloeien, kreeg ze de botanische naam Calendula. Calendula is afgeleidt van het Latijnse woord "Calenda" wat elke eerste dag van de maand aangeeft. De naam geeft dus aan dat de plant op de eerste dag van elke maand bloeit. 

De oude Egyptenaren waarderden Calendula al vanwege haar verjongende eigenschappen. In Europa is de plant lang gebruikt in soepen en stoofpotten en om boter en kaas te kleuren. In Amerikaanse burgeroorlogen gebruikten artsen op het slagveld de Goudsbloem om open wonden mee te behandelen.
Goudsbloem is ook geassocieerd met de heilige maagd Maria. In Engeland is de plant met koningin Mary geassocieerd in de 17e eeuw. De Engelse naam voor Goudsbloem is ook "Marigold".

De goudsbloem heeft het naar zijn zin op een schrale zonnige plek en zal zich spontaan uitzaaien.

De bloemen zijn weersgevoelig.
Als de bloemen vroeg in de ochtend al geopend zijn wordt het mooi weer.

 De Goudsbloem bezit werkzame stoffen die het erg goed doen op de huid. Je kunt goudsbloemzalf (calendulazalf) inzetten bij schaafwonden, een ruwe of droge huid, kloven en zelfs snijwonden. Ook kan het worden gebruikt tegen acné. Maar je kunt het ook gewoon gebruiken in een lekkere huidcrème. De stoffen van de goudsbloem zijn verzachtend en ontstekingremmend. Het werd al in de middeleeuwen gebruikt als een natuurlijke antibiotica.
Dus doe je voordeel ermee: het is puur natuur.

Hier volgt een recept om zelf Goudsbloemzalf te maken:

Eerst maak je Goudsbloem-olie
Benodigdheden:
– schoon glazen potje met deksel (minimaal 200 ml)
– goudsbloemblaadjes (de oranje lintbloemen) ..voldoende om 3/4 deel van de pot mee te vullen!
– biologische olijfolie of zonnebloemolie (voldoende om de pot tot de rand mee te vullen)

Aan de slag:
1. Pluk bloemen op een moment dat ze zo droog mogelijk zijn, liefst tussen 12:00 en 15:00 `s middags in de volle zon. Haal de bloemblaadjes van de bloemknoppen en doe ze in een glazen schaal of pot, hoe meer blaadje des te beter de olie.
2. je kunt de bloemen meteen in een potje doen of eerst drogen...gedroogde bloemen zijn sterker dan verse bloemen.
3. Giet de olie er overheen en zorg dat alle bloemen bedekt zijn met olie.
4. Sluit de pot af met een deksel of een doek.
5. Plaats de pot op een warme plek in de zon; op de vensterbank of buiten. Laat de pot minimaal 3 weken staan. Af en toe schudden of omroeren met een schone spatel o.i.d.
6. Na minstens 3 weken zeef je de olie door een fijn vergiet/kaasdoek en is de olie klaar.

Dan maak je Goudsbloem-zalf:
100 ml Goudsbloem-olie
12 gram bijenwas
schoon bakje/potje
1. verwarm de olie in een pannetje au-bain-marie..
2. Voeg hieraan de bijenwas toe en warm het langzaam op.
3. Wanneer de bijenwas gesmolten is, schenk je de vloeibare zalf in het potje.
4. Laat de zalf afkoelen. De zalf is dan klaar voor gebruik.
Of:
De bijenwas in een pan au-bain-marie verwarmen tot het smelt. Als de bijenwas gesmolten is de kruidenolie al roerend toevoegen. Als er een mooie gelijkmatige vetmassa is ontstaan, de pan uit het waterbad nemen. Nog even goed roeren. Dan een uur laten rusten, nogmaals doorroeren en m.b.v. Een spatel in kleine potjes doen.

Goed gesloten is de zalf ongeveer een jaar houdbaar. 

..droog de lintbloemen op een op een niet te warme, luchtige, stofvrije, plek ( niet in de zon!)
op een rooster of een dunne (thee)doek.


de olie heeft ruim 6 weken in de zon gestaan en heeft een mooie oranje kleur gekregen!

soms heb ik mazzel en krijg ik van de imker een potje bijenwas!
au bain marie verwarmen dus!

je kan ook bijenwas korrels kopen ...






woensdag 6 juli 2016

De smalle Weegbree ..... en zelf zalf maken...


Smalle Weegbree Plantago lanceolata


foto: de aar van de smalle weegbree met bloempjes...

Dit “onkruid” is één van de meest krachtige geneesmiddelen van de natuur!
Weegbree staat bekend als een hardnekkig onkruid dat opkomt in tuinen, gazons en zelfs in scheuren en tussen de tegels en straatstenen. Het is een kruid dat iedereen kent; het volgt de mensen op hun weg en is ieder tot nut die de moeite neemt aandacht te schenken aan deze bescheiden weldoener. Al honderden jaren lang wordt weegbree gebruikt als een van de meest krachtige geneesmiddelen van de natuur en om zeer goede redenen.

Weegbree kan er ongelooflijk goed tegen als er op getrapt wordt, het staat vaak langs de weg (wegbree dus) en dankt zijn ontstaan aan de cultivatie van de grond door mensen. Het plantje verscheen “pas” 4000 jaar geleden op aarde.
De oorspronkelijke bevolking van Noord-Amerika noemden de weegbree 'voetstap van de witte man' omdat kolonisten de kleverige zaden aan hun schoenen, paarden en wagens mee hadden genomen uit Europa.
De Latijnse naam van Weegbree is Plantago en dit betekent "voetzool". Deze naam hebben ze de plant gegeven, omdat het brede blad van de Grote Weegbree lijkt op een voetafdruk en omdat het kleverige zaad zich verspreidt doordat men eroverheen loopt. Ook werd het blad van de Weegbree vroeger gebruikt om in primitief schoeisel te leggen voor een beter comfort van de voeten.

Toepassing huid
Smalle Weegbree is een veilig toe te passen kruid, ook voor kinderen en ouderen.
Het is een zeer goed wondkruid (ook bij snij- en steekwonden). Het is bloedstelpend en desinfecterend, dus ook van nut bij kleine zweertjes. Uitwendig kan men gekneusde verse bladeren als een kompres op wonden plaatsen, maar ook een doek gedrenkt in weegbreethee of verdunde tinctuur werkt zeer goed als kompres.
Zeer bekend is de werking van Smalle Weegbree bij Brandnetelprikken: wrijf snel met het gekneusde Weegbreeblad over de pijnlijke plekken en de pijn en jeuk zijn verdwenen. Net zo goed werkt het bij insectenbeten, dan kan men ook de eerder genoemde kompressen toepassen.
Weegbreezalf is een fantastisch middel tegen huidbeschadiging, insectenbeten en brandnetelsteken. Het verzorgt beschadiging van de huid als gevolg van vallen,schaven, steken van insecten, kwallen, brandnetels, snijden met een mes en andere wondjes aan de huid. Het verhoogt de weerstand tegen ongunstige bacterieën en schimmels op de huid. Het is bloedzuiverend en huidzuiverend bij ernstige vervuiling. Bovendien maakt deze zalf de huis heerlijk zacht.

Hier volgt een recept om zelf Weegbreezalf te maken:

Eerst maak je Weegbree-olie
Benodigdheden:
– schoon glazen potje met deksel (minimaal 200 ml)
– jonge weegbreebladeren (voldoende om 3/4 deel van de pot mee te vullen)
– biologische olijfolie of zonnebloemolie (voldoende om de pot tot de rand mee te vullen)
Aan de slag:
1. Eerst zoek je de smalbladige weegbree (Plantago lanceolata).
Deze is overal in Europa te vinden, zelfs tussen de straatstenen.
Probeer wel een plant te vinden die zo min mogelijk last heeft gehad van uitlaatgassen en/of andere verontreinigingen. Oogst jonge, verse en mooie bladeren van de bloeiende plant.
2. Knip ze in kleine stukjes en vul het glazen potje tot 3/4 deel hiermee.
3. Giet de olie er overheen en zorg dat alle weegbreebladeren bedekt zijn met olie.
4. Sluit de pot af met een deksel.
5. Plaats de pot op een warme plek in de zon; op de vensterbank of buiten. Laat de pot minimaal 3 weken staan. Af en toe schudden of omroeren met een schone spatel o.i.d.
6. Na 3 weken zeef je de olie door een fijn vergiet en is de weegbree olie klaar.

Dan maak je Weegbree-zalf:
100 ml weegbree-olie
12 gram bijenwas
schoon bakje/potje
1. verwarm de weegbree-olie in een pannetje au-bain-marie..
2. Voeg hieraan de bijenwas toe en warm het langzaam op.
3. Wanneer de bijenwas gesmolten is, schenk je de vloeibare zalf in het potje.
4. Laat de zalf afkoelen. De zalf is dan klaar voor gebruik.
Of:
De bijenwas in een pan au-bain-marie verwarmen tot het smelt. Als de bijenwas gesmolten is de kruidenolie al roerend toevoegen. Als er een mooie gelijkmatige vetmassa is ontstaan, de pan uit het waterbad nemen. Nog even goed roeren. Dan een uur laten rusten, nogmaals doorroeren en m.b.v. Een spatel in kleine potjes doen.

Goed gesloten is de zalf ongeveer een jaar houdbaar.